Jak tworzyć pozytywną historię kredytową?
Jak tworzyć pozytywną historię kredytową?
Cześć! Mam do Was pytanie. Nie planuję obecnie żadnych kredytów, ani gotówkowych, ani mieszkaniowych. Nie posiadałem żadnych zobowiązań tego typu w swoim życiu, podobnie moja żona. Ale myślimy, że warto zbudować sobie jakąś historię kredytową, bowiem kiedyś może i byśmy chcieli wybudować dom, a wtedy pozytywna historia kredytowa nam się przyda. Macie jakieś rady?
Re: Jak tworzyć pozytywną historię kredytową?
Najłatwiejsze na start są właściwie dwie opcje:
1. Coś na raty 0% (często pojawiają się np na allegro, czy w sklepach typu Media Markt)
2. Karta kredytowa z której nie musimy nawet korzystać, wystarczy, że ją otrzymamy i będzie figurowała w BIK jako terminowo spłacana - z praktycznego punktu widzenia mogę potwierdzić, że świetnie buduje historię kredytową.
Jeśli chcą Państwo myśleć przyszłościowo to warto którąś z tych metod (a nawet obie) zastosować. Brak jakiejkolwiek historii jest czasem gorszy niż drobne poślizgi w ratach bo klient będący czystą kartą w BIK jest dla banku zupełną niewiadomą a banki jak to banki ryzyka podejmować nie lubią.
1. Coś na raty 0% (często pojawiają się np na allegro, czy w sklepach typu Media Markt)
2. Karta kredytowa z której nie musimy nawet korzystać, wystarczy, że ją otrzymamy i będzie figurowała w BIK jako terminowo spłacana - z praktycznego punktu widzenia mogę potwierdzić, że świetnie buduje historię kredytową.
Jeśli chcą Państwo myśleć przyszłościowo to warto którąś z tych metod (a nawet obie) zastosować. Brak jakiejkolwiek historii jest czasem gorszy niż drobne poślizgi w ratach bo klient będący czystą kartą w BIK jest dla banku zupełną niewiadomą a banki jak to banki ryzyka podejmować nie lubią.
Re: Jak tworzyć pozytywną historię kredytową?
Zgadzam się z Bankowcem, tyle, że z karty kredytowej trzeba skorzystać kilka razy w miesiącu, aby była całkowicie darmowa. Wystarczy, że za zakupy zapłacisz zamiast swoją kartą do konta, kartą kredytową. Wracasz do domu i ją od razu spłacasz i tyle. Karta obsługiwana jest poprawnie. W ten sposób unikniesz opłaty rocznej i miesięcznej za kartę 

-