Jaka jest różnica pomiędzy kredytem hipotecznym, a mieszkaniowym
Jaka jest różnica pomiędzy kredytem hipotecznym, a mieszkaniowym
W przyszłym roku planuję złożyć wniosek o kredyt na zakup mieszkania. Jedyny kredyt jaki posiadałem, był to kredyt gotówkowy. Spłacany był bez opóźnień i wszystko dobrze. Jako, że za bardzo temat kredytów nigdy mnie nie interesował, to chciałem się zapytać, jaka jest różnica pomiędzy kredytem hipotecznym, a kredytem mieszkaniowym? Czy ktoś może mi to jakoś przystępnie wytłumaczyć? Co, kiedy się bierze? Co bardziej się opłaca? Czy to po prostu jeden produkt, a różne nazwy?
Re: Jaka jest różnica pomiędzy kredytem hipotecznym, a mieszkaniowym
Jeśli chodzi o koszty czy oprocentowanie - nie ma żadnej różnicy, jedyną i główną różnicą pomiędzy tymi produktami kredytowymi to cel finansowania pozyskanych środków pieniężnych.
Tak jak napisał Sweterek - to po prostu różnica jest w tym, co i jak finansuje się, jeśli chodzi o sposób składania wniosków, ilość dokumentów, czy koszty i okres kredytowania, wszystko jest identyczne.
Też nigdy nie wiedziałem, jaka jest różnica pomiędzy jednym i drugim produktem kredytowym
W sumie, ludzie używają terminu mieszkaniowy i hipoteczny, jakby to by było jedno i to samo, a nie jest jednak.
-
Prowadził ślepy kulawego... Kredyt hipoteczny i kredyt mieszkaniowy to po prostu inna nomenklatura dla tego samego produktu kredytowego.
Tak? Banki też podobnie uważają wg. Ciebie?