Przez problemy z pracą popadłem w długi. Nie dałem rady spłacać na bieżąco kredytu gotówkowego i niestety umowa została wypowiedziana. Wpłacałem małe kwoty, mimo to, bank oddał sprawę do sądu, a następnie do komornika, który właśnie wszedł na moje konto. Chcę się dowiedzieć, czy jeśli mam stały dochód z umowy o pracę i komornik powiadomił pracodawcę o potrąceniu, to czy komornik będzie próbował zabrać mi mieszkanie?
Nie wiem co robić.. boje się, że stracę mieszkanie. Nie chcę brać dodatkowych pożyczek... a komornik i tak ściągnie z wypłaty w końcu wszystko... Czy może zabrać mi mieszkanie?
Czy komornik za 30 tysięcy może zabrać mieszkanie warte dużo więcej?
Re: Czy komornik za 30 tysięcy może zabrać mieszkanie warte dużo więcej?
Zależy, sytuacja tutaj nie jest prosta. Nie podałeś wartości nieruchomości. Co do zasady, komornik nie powinien tak postąpić, bo dług jest na bieżąco spłacany, a wierzytelność nie jest na tyle duża. ALE, jeśli mieszkanie jest warte stosunkowo niewiele, np. 70-80 tysięcy komornik może się pokusić o to. Natomiast, jeśli jest warte o wiele więcej, nie powinien tego zrobić. Na Twoim miejscu zrobiłbym wszystko, aby tą kwotę zmniejszyć jak najszybciej, aby nie było podstaw.
Dodatkowo proponuję komunikację z komornikiem oraz w miarę możliwości nadpłacanie długu nawet małymi kwotami. Zarówno wierzyciel jak i komornik będą to widzieć i mogą odpuścić, bo zajęcie nieruchomości to dużo roboty, a jeśli pieniądze się zwracają, może im to po prostu się nie opłacać. Bo nadwyżkę z licytacji muszą zwrócić Tobie.
Dodatkowo proponuję komunikację z komornikiem oraz w miarę możliwości nadpłacanie długu nawet małymi kwotami. Zarówno wierzyciel jak i komornik będą to widzieć i mogą odpuścić, bo zajęcie nieruchomości to dużo roboty, a jeśli pieniądze się zwracają, może im to po prostu się nie opłacać. Bo nadwyżkę z licytacji muszą zwrócić Tobie.
Witaj. Jak wyglądają Twoje zarobki netto i ile w tym momencie zabiera miesięcznie komornik. Pytam aby ustalić jak długo zajmie egzekucja i jakie jest ryzyko zajęcia nieruchomości. Generalnie jak wspomniał kolega wyżej - w sytuacji gdy jest już zajęcie wynagrodzenia i wierzytelność jest bądź co bądź spłacana - komornik powinien na tym poprzestać.
Możesz też próbować dogadać się z bankiem na rzecz którego działa komornik. Gdybyś był w stanie dokonać jakiejś sensownej wpłaty np 5-10% aktualnego zadłużenia myślę, że byliby skorzy do rozmów. Pamiętaj, że dogadując się z bankiem w ogólnym rozrachunku spłacisz mniej i szybciej niż przez komornika.
Możesz też próbować dogadać się z bankiem na rzecz którego działa komornik. Gdybyś był w stanie dokonać jakiejś sensownej wpłaty np 5-10% aktualnego zadłużenia myślę, że byliby skorzy do rozmów. Pamiętaj, że dogadując się z bankiem w ogólnym rozrachunku spłacisz mniej i szybciej niż przez komornika.
-
A czy można spłacić wierzyciela pomijając komornika??
Tak Calineczka, można ale musisz zawrzeć ugodę z wierzycielem.
A nie można spłącać po prostu wierzyciela pomijając komorniak?
Bez jaj chyba komornik nie zabierze mieszkania za 30 tysiecy, ktore warte jest np 150?
Komornik nie może zabrać mieszkania, jeśli mieszkanie jest dużo więcej warte, ale ile to jest dużo z drugiej strony?
-