Czy da się zrestrukturyzować kredyt wzięty w 2011 roku?
Skonsolidowane zostały 4 kredyty, w sumie 100 tysięcy złotych. Rata obecnie wynosi 1600 złotych. Niestety dodatkowe zlecenia poza główną pracą się skończyły i mój dochód spadł do poziomu, w którym rata w wysokości 1600 złotych jest za duża i obciąża mnie mocno finansowo. Nie ma większych opóźnień, zazwyczaj były to pojedyncze opóźnienia 1 dniowe, ostatnie 3 miesiące temu, wcześniejsze 2 lata temu.
Zdolnoć kredytową posiadam, bo na podstawie dochodu z głównej pracy dostałem konsolidację, ale mam spore wydatki. Czy da się to refinansować? Kredyt w BZWBK
Restrukturyzacja konsolidacji - zmniejszenie raty
Re: Restrukturyzacja konsolidacji - zmniejszenie raty
Zależy. Jeśli kredyt nie był wzięty na maksymalną długość czasu dostępną, to możesz to restrukturyzować i wydłużyć okres spłaty. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami, pewnie koło 200 zł za aneks do umowy. Poza tym, spłacasz kredyt już od 6, prawie 7 lat, więc możesz restrukturyzować kredyt, wydłużyć okres i rata spadnie, ale suma sumarum kredyt wyjdzie drożej.
-
Re: Restrukturyzacja konsolidacji - zmniejszenie raty
Postaraj się nie wydłużać kredytu o duży okres, bo wyjdzie Ci to o wiele drożej, praktycznie nowy kredyt, na kwotę do spłaty... nowe odsetki...
-